NŐGYÓGYÁSZAT

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok


Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok
ultrahang fejek ultrahang készülék


Nőgyógyászati hüvelyi ultrahang vizsgálat során információt kapunk a méh és a petefészkek helyzetéről, nagyságáról, szerkezetéről, a kismedencei térfoglaló folyamatokról, ezek pontos lokalizációjáról. Kimutatható a méhizom daganat, mérhető a nagysága és megállapítható a pontos elhelyezkedése a méhfalban. Továbbá kimutathatóak a petefészek ciszták, mérhető nagyságuk és megítélhető a szerkezetük. Pontosan megállapítható, hogy van-e peteérés és mikorra várható a tüszőrepedés. Körülbelül egy hetes vérzéskimaradást követően teljes biztonsággal kimutatható a terhesség. Az ultrahang vizsgálattal választ kaphatunk különböző vérzészavarok okára, görcsös alhasi panaszok hátterére, ellenőrizhető a méhen belüli fogamzásgátló eszköz megléte, helyzete a méh üregében. Hüvelyi vizsgálat üres hólyag mellett történik. A vizsgálat nem jár fájdalommal, legfeljebb enyhe kellemetlen érzés adódhat a hüvelyi vizsgálófej mozgatásából, azonban normális esetben nem jelentkezhet fájdalom.

Hasi ultrahang vizsgálat során számos tényező nehezíti a vizsgálat eredményességét, leggyakrabban túlsúlyos betegek esetén a vastag hasfal szokott nehézségeket okozni. A hasi kismedencei ultrahang vizsgálatot telt hólyag mellett végezzük. A nőgyógyászatban gyakran, mint kiegészítő vizsgálatot alkalmazzuk a hüvelyi vizsgálat mellett. A terhesség 12. hetét követően az esetek döntő többségében, ezt a vizsgálatfajtát használjuk. Az ultrahang vizsgálat teljesen ártalmatlan az anyára és a babára nézve jelen ismereteink szerint.

A technika fejlődésével a hagyományos, kétdimenziós képalkotás mellett megjelent a háromdimenziós, illetve négydimenziós ultrahang is:

  • 2D vizsgálatok metszeti képeket mutatnak.

  • 3D ultrahangkészülékkel a test felszíne (pl. a magzat arca) úgy jelenik meg, mintha egy fényforrás világítaná meg és, ezáltal fényképre hasonlít.

  • 4D technológiának köszönhetően azonnali képet kapunk és segítségével a baba mozgását is megfigyelhetjük.


  • Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok
    2D 3D 4D

Elérhetőség
06-20-556-5237
K-CS: 1600-1800