NŐGYÓGYÁSZAT

Nőgyógyászati műtétek


„A nőgyógyászati betegségek gyógyszeresen kezelhetők, néha azonban műtéti beavatkozásokra van szükség. A pontos diagnózis felállítását követően, egészségünk érdekében az orvos által kiválasztott műtéti beavatkozás mielőbbi elvégzése javasolt.”


Méhkaparás (egészségügyi küret):

A nőgyógyászatban a leggyakrabban alkalmazott kis műtétek közé sorolható, általában vérzészavarok esetében, rutinszerűen végezzük. A beavatkozás lényege, a méh üregének kiürítése, a méh üregét bélelő hámszövetének vizsgálata céljából.
A műtétet nem csak terápiás, hanem diagnosztikus célból is végezzük, a méh betegségeinek pontos felismerése érdekében. Ezt az eljárást alkalmazzuk még, az abbamaradt terhességek befejezésére, valamint a félig lezajló vetélések során is.
A műtétet általában rövid vénás altatásban végezzük, de bizonyos esetekben helyi érzéstelenítést alkalmazunk.


Méhszájplasztika:

Kis műtétek közé tartozik, a műtét célja a méhnyak szülés alatt vagy egyéb beavatkozások során szerzett deformitásainak a helyreállítása. Általában szülések után nem kellően gyógyult vagy el nem látott berepedések következtében a méhnyak záró funkcióját elveszíti, ami állandó bő nyáktermelést idéz elő. A betegség végleges megoldása ezen műtéti eljárással lehetséges, ami a berepedések széleinek felfrissítése kimetszéssel, majd a sebszélek egyeztetése vékony csomós öltések segítségével történik. Ezt a műtétet újabban elektromos hőhatáson alapuló hurok (kacs) segítségével végezzük. A műtét rövid ideig tartó vénás altatásban történik.


Konizáció:

A nőgyógyászati rákszűrés során kapott pozitív (kóros) citológiai lelet esetén alkalmazzuk ezt a műtéti eljárást, aminek lényege, hogy a méhnyakból kúp alakú szövetrészt metszünk ki és ezt hisztopatológiai vizsgálatra küldjük. Szövettani lelet alapján, ha az elváltozás kimetszése nem az ép szövetben történt, akkor újabb műtét válik szükségessé. A műtét szintén rövid intravénás narkózisban történik, a kis műtétek közé tartozik. A beavatkozást hidegkéses-konizáció technikával, valamint loop-konizáció technikával egyaránt elvégezhető.


Vizelettartási zavar- inkontinencia műtétek:

Az inkontinencia műtéti úton is kezelhető, aminek célja a húgycső záró funkciójának helyreállítása vagy a hólyag izomzat összehúzó képességének csökkentése.

Műtéti megoldásként leg- gyakrabban a TOT – Trans-Obturator Tape jön szóba. A műtét lényege, hogy egy speciális kb. 1-2 cm széles polipropilén anyagú (vagy saját) szalag segítségével megemeljük a húgycsövet úgy, hogy a záróizom funkciója elegendő legyen. Előnye, hogy minimálisan invazív, rövid műtéti idejű, rövid kórházi tartózkodást igénylő beavatkozás.
Nőgyógyászati műtétek
TOT – Trans-Obturator Tape


A hólyag alátámasztása céljából inkontinencia műtétként mellső hüvelyfali plasztika is szóba jön főként a hüvelyfal süllyedés megszüntetése érdekében. A műtét egyszerű, ritkán jár szövődményekkel, kis terhelést jelent a beteg számára.


Hüvelyplasztika:

A mellső és a hátsó fali hüvelyplasztikai műtéteket hólyagsérv (cystocele) és végbélsérv (rectocele) betegségek esetén végezzük, részben a korábbi szülések után kialakuló és a nemi együttlétet zavaró tág hüvelyek esetén. Általában a műtétet spinál anaesthesiában (gerinc közeli érzéstelenítésben) történik, de altatásban is elvégezhető. Fontos tudni, hogy a hüvelyen végzett plasztikai műtétek előtt kötelező a belső nemi szervek daganatmentességéről megbizonyosodni, citológia és kismedencei ultrahang segítségével.


Hiszteroszkópia - méhtükrözés (HSK):

A hiszteroszkópiát a méh üregének vizsgálatára használjuk, amikor a beteg panaszai vagy az elvégzett ultrahang vizsgálat felveti a méh üregén belüli elváltozás lehetőségét. A meddő betegek esetében elengedhetetlen vizsgálati módszer.
Nőgyógyászati műtétek
Endoszkópos vizsgálatról lévén szó operatív beavatkozásra is alkalmas, mint pl.: a méhen belüli összenövések oldására, egyes miómák, polipusok eltávolítására, vérzés zavarok esetén a méhnyálkahártya eltávolítására, valamint a méh fejlődési rendellenesség-méhsövény megoldására. A műtétet általában altatásban, de bizonyos esetekben helyi érzéstelenítésben is elvégzik.


Laparoszkópia - hastükrözés (LSK):

A laparoszkópia a nőgyógyászati betegségek diagnosztizálásban és kezelésében is ma már vezető szerepet tölt be, lényege, hogy általános érzéstelenítésben a köldökön keresztül egy optikai eszközt (kamerát) vezetünk a hasüregbe és így monitoron tájékozódni tudunk a kismedencei viszonyokról. Nőgyógyászati műtétek
A beavatkozás során meggyőződhetünk a petevezetők átjárhatóságáról, ami a meddőség kivizsgálásában elengedhetetlen.
A laparoszkópia számos betegség kezelésére is alkalmas:
  • méhen kívüli terhességek kezelésére
  • kismedencei összenövések oldására
  • petefészek ciszták, kóros petevezetékek, petefészkek eltávolítására
  • művi meddővé tételére - sterilizálásra
  • endometriózis kezelésére
  • miómák eltávolítására
  • méh, kismedencei nyirokcsomók eltávolítására
A laparoszkópia legfőbb előnye, hogy a beteg számára lényegesen kisebb megterhelést jelent, gyorsabb a felépülési idő, kevesebb a kórházban eltöltött napok száma és nem utolsó sorban műtéttechnikai szempontból igazoltan kevesebb a műtét utáni összenövéses szövődmények előfordulása. A műtét minden esetben altatásban történik.


Cisztektómia - petefészek ciszta eltávolítás:

Általában csak a nagyobb petefészek ciszták okoznak alhasi feszülést, fájdalmat, valamint a környező szerveken nyomási tüneteket. Ha a páciens teljesen panaszmentes akár nagyobb tömlő esetén is dönthetünk a várakozás mellett. Ha a megfigyelési időszak alatt növekedést mutat, belső szerkezeti elváltozások láthatóak benne, vagy panaszokat okoz műtéti eltávolítása indokolt. Az eltávolítása legtöbbször laparoszkópia útján történik, bizonyos esetekben, ha a ciszta mérete, belső szerkezete vagy előzetes műtétek miatt a laparoszkópia nem végezhető el, akkor hasi úton való eltávolítása laparotómia indokolt.


Endometriózis során végzendő műtétek:

Az endometriózis rendszerint makacs, de jóindulatú betegség, műtéti kezelése első lépésben laparoszkópia útján történik. A leggyakrabban alkalmazott laparoszkópiás eljárások endometriózis esetén az endometriális szövet, kisebb csomó elektrokoagulációja vagy lézeres elporlasztása, kimetszése, a csokoládé ciszta kihámozása a petefészekből, az érintett petefészek eltávolítása, az endometriózis okozta összenövések oldása és a méhfali endometriózis kimetszése. Az endometriózis súlyos formájában, amennyiben a betegnek gyerekvállalási szándéka már nincs, a méh és a két petefészek eltávolítása a legmegfelelőbb. A húgyhólyagra és/vagy a bélfalra terjedő endometriózis műtéti megoldása esetén sebész, illetve urológus közös együttműködése szükséges.


Mióma eltávolítás - Myoma enucleatio:

A mióma a nők leggyakoribb jóindulatú daganata, amely a méh izomszövetéből épül fel. Műtéti eltávolítása többféle úton történhet, nagyban függ a beteg életkorától, a daganat méretétől, növekedési ütemétől, valamint, ha a páciens kíván-e még terhességet. Kisebb göbök, melyek nem mutatnak növekedést és panaszokat nem vagy csak alig okoznak, műtéti beavatkozást nem igényelnek. A mai modern szemlélet szerint a miómák eltávolításának első választandó műtéti megoldása a laparoszkópia. A méh üregébe domborodó kisebb miómákat hiszteroszkóppal is eltávolíthatjuk. Nagyobb, laparoszkópiával nem megoldható miómák eltávolítása hasi úton történik. Bizonyos esetekben teljes vagy részleges méheltávolításra kerülhet sor, de mindenek előtt, szem előtt tartjuk a betegnek a teherbe esési szándékát. A műtéti megoldás alternatívájaként, egyes esetekben mióma embolizáció végezhető.

Nőgyógyászati műtétek Nőgyógyászati műtétek
Nőgyógyászati műtétek
Miómás méh hasi úton történő eltávolítása


Méheltávolítás – hysterectomia:

Ha felmerül a méh eltávolítása, a beavatkozás típusának kiválasztása, mindig egyénre szabottan, a beteg részletes felvilágosítását követően történik meg. Többféle úton lehet a méhet eltávolítani: laparoszkópiás, hüvelyi, valamint hasi úton. Nem minden esetben kötelező a méh teljes eltávolítását elvégezni, sokszor elegendő az ún. Chrobak műtétet végrehajtani, ami a méhnyak hátrahagyásával történik.

  • Laparoszkópiás méheltávolítás: a műtét, altatásban történik, előnye, hogy kisebb a műtéti kockázat, kevesebb időt kell a kórházban tölteni, rövidebb a gyógyulási idő, kozmetikailag kisebb heg, csökkenti a műtétek utáni összenövések lehetőségét és a szervezetet érintő stressz lényegesen kevesebb.

  • Hüvelyi méheltávolítás: a műtétet gerinc közeli érzéstelenítésben is végezhetjük. Nem kell számolnunk a hasfali seb gyógyulásának zavaraival. Szemben a hasi méheltávolítással lényegesen kisebb megterhelést jelent a beteg számára. Szükség esetén, a műtét során egy lépésben hüvelyplasztika is végezhető. Osztályunkon a legtöbb méheltávolítást hüvelyi úton végezzük.

  • Hasi méheltávolítás: ha a méh eltávolítása laparoszkópós technikával vagy hüvelyi úton nem lehetséges bizonyos okok miatt, akkor a műtéti eljárás csak hasi úton végezhető. Hasi úton történő méheltávolítás során, a hasfalon haránt vagy hosszanti metszést ejtünk, a metszés típusa az előzményekben szereplő hasi műtétektől, hegektől, valamint a méh várható méretétől, elváltozásástól függ. Amennyiben a méh részleges eltávolításánál, az ún. Chrobak műtétnél döntünk, a betegnek évenkénti rákszűrésen való megjelenése továbbiakban is kötelező.

Nőgyógyászati onkológiai műtétek:

A nőgyógyászati rosszindulatú daganatban szenvedő betegek kezelése elég összetett. Általában nem mindig elég a teljes gyógyuláshoz a műtéti megoldás. Sok esetben kemoterápiára és/vagy sugárterápiára van szükség. A páciens általános állapotától, valamint a felállított diagnózis időpontjában besorolásra kerülő stádiumtól függően legtöbbször a betegek műtétre kerülnek. A daganat elhelyezkedésének és a kiterjedésének súlyosságától függően, több orvosból álló un. onkoteam dönt a kezelés kimeneteléről.

A méhnyakrák kezelésében elsődleges szerepet tölt be a primer tumor és az esetleges helyi nyirokcsomó áttétek eltávolítása. Az esetek egy részében Wertheim Meigs féle - (radikális hasi méheltávolítás és kismedencei nyirokcsomók eltávolítása) műtéti beavatkozástól várható jó eredmény. A kezelés itt nem ér véget, a sugárterápiának igen fontos szerepe van a további gyógyulásban. Bizonyos esetekben műtét előtt is alkalmaznak sugárkezelést.

A méhtestrák terápiájában a méh és a kétoldali petefészkek eltávolítását végezzük. Egyes esetekben kétoldali kismedencei nyirokcsomó eltávolítása is javasolt. Ha több nyirokcsomóban áttét igazolható, akkor műtét után a kismedence külső sugárkezelését kell alkalmazni. Ellenkező esetben elegendő a hüvelycsonk helyi un. csonkbiztosító sugárkezelése.

A petefészekrák esetén a has megnyitása során, a hasfalon hosszanti metszést ejtünk a hasüreg jobb áttekintése érdekében. Reproduktív korú betegek esetében, akik még terhességet szeretnének vállalni az érintett petefészek eltávolítása, valamint a másik petefészek alapos vizsgálata, esetleges biopszia végzése javasolt. Cseplesz részleges eltávolítása mindig kötelező szövettani vizsgálat céljából. Amennyiben a beteg már nem kíván terhességet, a méh és a kétoldali petefészekek eltávolítása végzendő, cseplesz resectióval. A kemoterápiás szerek alkalmazásával a petefészekrákosok kezelésében igen jó eredményeket érnek el. A sugárterápia viszont a petefészek rákok kezelésében igen beszűkült.

Az emlőrák kezelésében többféle módszer lehetséges, gyakran azok kombinált alkalmazására kerül sor. Az emlő műtétek típusai igen sokfélék, kiválasztása mindig egyénre szabottan történik, ilyen például az ún. quadrantectomia – az emlő egy részének való eltávolítása, egy másik formája az ún. lumpectomia – amikor csupán a rákos csomót távolítják el, vagy az emlő teljes eltávolítása az ún. mastectomia. Az emlőrák kezelésében a sebészeti teendők mellett egyaránt szükség van kemoterápiára és sugárterápiára is.

Elérhetőség
06-20-556-5237
K-CS: 1600-1800